Ademhalingsonderzoek en interventies bij MS
Abstract
In de workshop gaan we in op de volgende thema’s:
- Fysiologische ademhaling en hoesten
- MS en ademhalingsproblematiek
- Ademhalingsonderzoek
- Fysiotherapeutische interventies
Het doel van de workshop is om behandelaren kennis mee te geven over
ademhalingsproblematiek bij MS en fysiotherapeutische interventies hierbij.
Doelgroep
Revalidatie artsen , MS verpleegkundigen ,
Fysiotherapeuten , Oefentherapeuten ,
Logopedisten
Beter lopen met een spalk?
Abstract
In deze workshop komen de volgende thema’s aan de orde:
Voorwaarden van het gaan
Gangcyclus in 8 fasen
Afwikkeling van de voet
Kinematica van de enkel
Lichamelijk onderzoek
Veel voorkomende loopproblemen bij MS
Verschillende orthesen
Ervaar een spalk!
Doelgroep
Specialisten oudergeneeskunde, Revalidatie artsen, Fysiotherapeuten, Oefentherapeuten
Inspanningsanalyse en loopanalyse in de klinische zorg
Abstract
Een groot gedeelte van de MS patiënten ervaart problemen met het lopen of hebben een verminderde cardiovasculaire fitheid. In de klinische zorg maken wij in het Amsterdam UMC frequent gebruik van inspanningsanalyses (met spiroergometrie) en loopanalyses (3D met EMG) om conditie- en loopproblematiek nader in kaart te brengen. We bespreken tijdens deze voordracht wat deze testen inhouden (“hoe testen wij”) en welke informatie hieruit te gebruiken
(“welke behandeling volgt hieruit”) en hoe testresultaten in de praktijk gebruikt kunnen worden (“hoe trainen wij”) aan de hand van casuïstiek.
Doelgroep
Neurologen , Revalidatie artsen , Fysiotherapeuten , Oefentherapeuten
Plenaire afsluiting: nieuw wetenschappelijk onderzoek en wat betekent dit voor de toekomst?
Abstract
Rhythms coupled to walking has become a topic of recent interest in the domain of neurological
rehabilitation, yet it’s potential in applications has not yet been fully explored. This talk will
introduce experimental work applying auditory-motor coupling to music compared to metronomes
at different tempi in PwMS and its effects on gait and perceived physical and cognitive fatigue.
Potential effects in PwMS with progressive MS and cerebellar impairments will also be discussed.
De nieuwe IMT: keuzestress in de spreekkamer
Abstract
In de behandeling van MS volgen de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Ook nu zijn weer nieuwe middelen aan het assortiment toegevoegd. Wat zijn de verschillen, waar moet je op letten, hoe zit het met effectiviteit, bijwerkingen en risico’s en last but not least: hoe bespreek je dit allemaal met de patiënt die tegenover je zit? En hoe kan je vervolgens een goede en
verantwoorde keuze maken? Of maakt de patiënt de keuze? In deze sessie wordt een overzicht gegeven van de nieuwe IMTs en worden deze vergeleken met elkaar en met de al langer bestaande middelen. Vervolgens wordt geprobeerd om een wetenschappelijk verantwoord praktisch raamwerk te schilderen voor het begeleiden van het keuzeproces in je spreekkamer.
Doelgroep
Neurologen , MS verpleegkundigen
Significante verbetering van de naleving van het slikadvies
Abstract
Deze lezing bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt het onderzoek ‘significante verbetering van de naleving van het slikadvies in een tertiair MS- revalidatiecentrum’ toegelicht. We merkten in ons centrum dat zorgverleners het slikadvies niet altijd opvolgden. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op aspiratie voor de patiënt. Daarom hebben we besloten het nalevingsniveau van onze aanbevelingen te onderzoeken en te verbeteren.
Het tweede deel bestaat uit een workshop (gelijkaardig aan de training uit het onderzoek) waar jullie kunnen ervaren wat het betekent om afhankelijk te zijn van anderen voor eten en drinken.
Achtergrond: Dysfagie komt frequent voor bij personen met MS. Zorgverleners zijn verantwoordelijk voor het opvolgen van het slikadvies dat gegeven wordt door de logopedist. Als de zorgverleners de aanbevelingen niet opvolgen, kan dit leiden tot een verhoogd risico op aspiratie.
Doel: In deze studie onderzocht men in welke mate het slikadvies van de logopedisten opgevolgd werd door zorgverleners. Tevens werd geprobeerd om het opvolgen van het slikadvies te verbeteren door de kennis bij zorgverleners te verhogen aan de hand van een opleiding.
Methode: Een observationele studie werd gedaan om te kijken of de aanbevelingen van de logopedist met betrekking tot het slikadvies gevolgd werden door zorgverleners. Er werd een vragenlijst gegeven aan het verzorgend personeel om te peilen naar de kennis en attitude omtrent slikstoornissen en om andere redenen voor het niet opvolgen te achterhalen. Er werd een opleiding georganiseerd gebaseerd op de bevindingen uit de observaties en vragenlijsten. 1 maand en 6 maanden na de interventie werden opnieuw observaties gedaan om de interventie te evalueren.
Resultaten: De resultaten toonden een significante verbetering voor het naleven van de aanbevelingen van de logopedist (58%-81%, p<0,001). Deze verbetering was nog steeds aanwezig 6 maanden later (80%). Er werden significante verschillen gevonden voor volgende aanbevelingen (p<0,001): consistentie van soep, consistentie van vloeistoffen, voorbereiding van
de maaltijd, concentratie, tempo, hoeveelheid, houding en supervisie. Het gebruik van het juiste hulpmiddel verbeterde niet (p = 0.44). Ook de menuaanpassingen die gedaan werden door de keuken verbeterden significant (74%-86%, p<0.01). Conclusie: Een trainingsprogramma om de kennis bij de zorgverleners te verhogen, bleek effectief voor het verbeteren van de naleving van het slikadvies.
Doelgroep
MS verpleegkundigen , Logopedisten
Het Epstein-Barr virus als aanjager van MS
Abstract
De oorzaak van MS is onbekend. Het ophelderen hiervan zal niet alleen leiden tot beter begrip, maar ook deuren openen naar betere voorspelling en eerdere, meer gerichte en dus effectievere behandeling van de ziekte per individu (zorg op maat). Een publicatie in het gerenommeerde tijdschrift Science eerder dit jaar laat zien dat de kans op het ontwikkelen van MS 32x hoger ligt na een infectie met het Epstein-Barr virus (EBV). Dit virus houdt zich schuil in een afweercel
genaamd de B-cel. Dit is echter ook het geval in ongeveer 90% van de gezonde populatie, wat aangeeft dat er meer factoren noodzakelijk zijn om deze ziekte aan te wakkeren. Resultaten uit grote genetische studies laten zien dat specifieke kleine veranderingen in het DNA ook een belangrijke rol spelen in het ontstaan van MS. Een interessant feit is dat een deel van deze risicogebieden in het DNA wordt geactiveerd door EBV en direct van invloed is op het gedrag van de B-cel. Het onderzoek in MS centrum ErasMS te Rotterdam richt zich op het ontrafelen van dit mysterie. Normaal wordt een EBV-geïnfecteerde B-cel in toom gehouden door de T-cel, een type afweercel dat je beschermt tegen infecties. Dit lijkt anders gereguleerd te worden in MS. In de laatste jaren hebben we de eerste puzzelstukjes weten te leggen. We zijn er achter gekomen welke B- en T-cellen precies uit de bocht vliegen in mensen met MS. In deze workshop zal ik uiteenzetten hoe een verstoorde afweer tegen EBV ervoor kan zorgen dat dit soort afweercellen zich anders gedraagt, uiteindelijk resulterend in een té sterke afweerrespons in het MS brein. Ook zal ik ingaan op hoe gericht onderzoek hiernaar kan leiden tot nieuwe handvaten om in de toekomst meer grip te krijgen op het variabele ziekteverloop bij MS.
Doelgroep
Neurologen , MS verpleegkundigen
Cognitieve communicatieproblemen bij MS
Abstract
Er is steeds meer herkenning voor het feit dat communicatiestoornissen bij personen met MS een negatieve invloed hebben op hun relaties, mogelijkheden tot beroepsuitoefening en psychologisch welzijn (El-Wahsh et al., 2022).
In deze presentatie focussen we ons op cognitieve communicatiestoornissen (CCS), dit zijn stoornissen in de communicatie waarbij de oorzaak niet in de taal of de spraak maar wel in de onderliggende cognitieve processen ligt. Personen met MS rapporteren het vaakst problemen met woordvinding en het verliezen van de draad in een gesprek (Johansson et al., 2021). We bespreken hoe we door een breed assessment (bestaande uit zelfrapportage, observaties en testing) zicht kunnen krijgen op deze complexe en vaak niet (h)erkende problemen. Niet zelden komen de gegevens van de drie onderdelen van het assessment niet overeen. We staan in deze context dan ook stil bij beïnvloedende factoren die een negatieve impact op het communiceren kunnen hebben. In deze lezing maken we kennis met volgende gratis instrumenten: Zelfevaluatie
cognitie en communicatie (ZECO) (Paemeleire, 2022) en Screening Test voor Cognitie en Communicatie (STCC, Paemeleire, 2019). Er is slechts een heel beperkte wetenschappelijke basis om stoornisspecifieke training aan te bevelen (Amatya et al., 2019). Op basis van eigen ervaring met de doelgroep van personen met CCS geven we een aantal concrete suggesties voor de behandeling van deze stoornissen. De focus hierbij ligt op psycho-educatie, zelfstandige training, ondersteunende strategieën en hulpmiddelen.
Doelgroep
Logopedisten
Ontwikkeling van de virtuele articulatietrainer
Abstract
Binnen het TAPAS Project wordt er momenteel hard gewerkt aan de ontwikkeling van de Virtuele Articulatietrainer (VAT). Het is een hulpmiddel voor de logopedische therapie bij patiënten met articulatiestoornissen door o.a. dysartrie. Uniek aan de VAT is dat het algoritme getraind is op de spraak van Nederlandstalige dysartriepatiënten. Tijdens de presentatie wordt u meegenomen naar een eerste onderzoek naar de bruikbaarheid van de Virtuele Articulatietrainer en de ervaringen bij personen met dysartrie, recente vernieuwingen en ten slotte de toekomstplannen.
Doelgroep
Logopedisten
MS en werk: is een uitkering wel altijd de beste oplossing?
Abstract
Bernadette is Adviseur Verzekeringsarts bij UWV maar heeft zelf ook al vele jaren MS. Zij heeft inmiddels behoorlijke beperkingen ten gevolge van de ziekte, maar werkt nog steeds. En dat doet ze met veel genoegen.
In haar presentatie legt zij de wetgeving van de WIA uit, maar laat zij juist ook zien dat blijven werken, al is het maar gedeeltelijk, echt de beste oplossing is. Dat heeft ze zelf aan den lijve ondervonden.
Ze komt in haar privé leven te veel MS-ers tegen die in de uitkering zitten maar daarnaast een volle dag invulling hebben, terwijl hun financiële situatie veel slechter is. In haar presentatie gaat ze in op de vaak strenge wettelijke regels van de WIA. Ook laat ze de negatieve gevolgen van een uitkering aan bod komen en benadrukt ze de positieve effecten van zo lang mogelijk blijven werken.
Doelgroep
Neurologen , Revalidatie artsen , MS verpleegkundigen , Fysiotherapeuten, Ergotherapeuten , Psychologen , Maatschappelijk werkers, Logopedisten
Stamceltherapie bij MS, van richtlijn tot dagelijkse praktijk
Abstract
Stamceltransplantatie (aHSCT) bij MS staat volop in de belangstelling. De afkorting aHSCT staat voor autologe hematopoetische stamceltransplantatie. Bij deze techniek worden eigen stamcellen afgenomen en bewaard om behandeling met een hoge dosis chemotherapie (immuuntherapie) mogelijk te maken. De hoge dosis chemotherapie vernietigt (deels) het eigen beenmerg. Als gevolg daarvan zou de patiënt langdurig immuungecompromitteerd zijn met een langdurige
leukopenie, anemie en trombopenie. Door de infusie van de eerder afgenomen eigen (autologe) stamcellen is deze periode van beenmergdepressie korter.
De behandeling is qua techniek niet nieuw. Er is al vele tientalen jaren ervaring, ook in de Nederlandse ziekenhuizen, maar dan voor de indicatie hematologische maligniteit. Ook voor enkele auto immuunziektes zoals ernstige vormen van reumatoïde artritis en systemische sclerose kan aHSCT worden ingezet.
De effectiviteit van aHSCT bij MS berust op het principe dat door de hoge dosis chemotherapie het immuunsysteem wordt vernietigd en weer opnieuw uitgroeit en dat door deze reset de auto immuniteit herstelt. Uit retrospectieve studies blijkt dat aHSCT meest effectief is bij jonge patiënten met een korte ziekteduur, een (zeer) actieve RRMS en een lage EDSS. Bij progressieve MS is de behandeling veel minder effectief. Progressie wordt niet geremd door aHSCT. De behandeling is
intensief en niet zonder complicaties.
HSCT voor MS is in Nederland nog niet beschikbaar, hoewel naar verwachting zal veranderen.
Het is een relatief nieuwe indicatie en randomised controlled studies (RCT’s) zijn beperkt beschikbaar en nog lopend. Daar tegenover staat dat de snelle ontwikkeling van MS medicatie leidt tot steeds succesvollere medicamenteuze behandeling met relatief weinig bijwerkingen.
Omdat de behandeling in Nederland nog niet beschikbaar is en naar verwachting vooralsnog slechts voor een beperkte groep beschikbaar zal komen, nemen veel patiënten hun toevlucht tot het buitenland. Patiënten gaan op eigen verwijzing naar fee for service klinieken in onder meer Rusland, Mexico en India. Deze klinieken gebruiken eigen protocollen die vaak afwijken van de protocollen die studies worden gebuikt. Ook ontbreken follow up data en zijn de klinieken niet geaccrediteerd volgens de gangbare systemen. Ernstige complicaties zoals overlijden worden niet geregistreerd in het Nederlandse systeem en onderzoek naar de omstandigheden waaronder de complicaties zijn ontstaan is niet of nauwelijks mogelijk.
Uit een enquête onder patiënten die HSCT in het buitenland hebben ondergaan of dat overwegen, rapporteerden 480 patiënten een hoge mate van tevredenheid en zeer weinig complicaties.
Inmiddels hebben meer dan 200 Nederlandse patiënten in het buitenland een aHSCT behandeling ondergaan.
Doelgroep
Neurologen, Revalidatie artsen, MS verpleegkundigen , Fysiotherapeuten, Maatschappelijk werkers
CGT bij vermoeidheid bij MS
Abstract
Sinds 2021 is cognitieve gedragstherapie voor MS-gerelateerde vermoeidheid opgenomen in de richtlijn MS. Dit roept ook wel vragen en discussie op over hoe dit valt toe te passen in de multidisciplinaire behandelsetting.
De workshop zal starten met de huidige wetenschappelijke inzichten en de resultaten van de eTREFAMS studie waarin internet-ondersteunde (blended) CGT werd vergeleken met face-to-face CGT.
Vervolgens gaat de workshop met name over de inhoud van de CGT behandeling en de praktische toepassing in de klinische praktijk.
Doelgroep
Neurologen , Revalidatie artsen , MS
verpleegkundigen , Fysiotherapeuten ,
Oefentherapeuten , Ergotherapeuten ,
Psychologen , Maatschappelijk werkers
Acceptance & Commitment therapy bij MS
Abstract
Acceptance en Commitment Therapie (ACT) is een diagnose-overstijgende derde generatie gedragstherapie die zich, in plaats van op vermindering van klachten of symptomen, focust op flexibiliteit, gedragsverbreding en betekenisvol leven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ervaringsgerichte verdieping en processen als waardenverheldering, waardengericht handelen en het anders leren verhouden tot onaangename innerlijke ervaringen, zoals gedachten, emoties, lichamelijke sensaties. Dit maakt deze behandelvorm goed toepasbaar bij mensen met MS die willen onderzoeken hoe zij een zo betekenisvol mogelijk leven kunnen leiden ondanks, of met, de veelheid van onaangename ervaringen die gerelateerd zijn aan deze ziekte. De behandeling leent zich zeer goed voor toepassing binnen andere disciplines dan alleen psychologie en voor interdisciplinaire samenwerking. Hoewel er weinig wetenschappelijk onderzoek heeft plaatsgevonden naar de effectiviteit van ACT bij MS, wordt er in de klinische praktijk vermoedelijk veel mee gewerkt. Deze workshop is niet
gericht op theoretische informatieoverdracht, maar wil vooral insteken op interactieve intercollegiale uitwisseling over de toepassing van ACT bij mensen met MS om zoveel mogelijk van elkaar te leren en nieuwe inspiratie op te doen voor verdere klinische toepassing bij deze doelgroep. D.m.v. casuïstiek zal uitwisseling worden nagestreefd over ervaringen m.b.t. de unieke aspecten van ACT bij MS en bruikbare oefeningen en metaforen in de klinische praktijk.
Daarnaast zal ook worden stilgestaan bij moeilijkheden en valkuilen die voor kunnen komen bij het gebruik van ACT binnen de MS populatie.
Om zinvol deel te kunnen nemen aan deze workshop is het aangewezen om over kennis van ACT te beschikken, evenals over enige klinische ervaring met deze behandeling. Een nieuwsgierige, open houding, waarin ruimte is voor uitwisseling en reflectie en die bijdraagt aan een veilige intercollegiale sfeer, wordt verwelkomd. De workshop is uiteraard toegankelijk voor alle disciplines die ACT processen in hun werkwijze integreren.
Doelgroep
Revalidatie artsen , MS verpleegkundigen , Fysiotherapeuten , Oefentherapeuten , Ergotherapeuten , Psychologen, Maatschappelijk werkers , Logopedisten ,Diëtisten
Leefstijl bij MS fashion of fact?
Abstract
Leefstijl bij MS. Een van de meeste “hete”. onderwerpen in gesprekken met mensen met MS. Wat is er nu bekend over voeding, bewegen en ijsbaden? Is het een hype gevoed door sociale media en onze wens voor een maakbaar leven? Of zit er meer achter? Heeft het wel degelijk wetenschappelijk nut? In een prikkelende interactie sessie gaan we dit onderwerp verkennen om er uiteindelijk achter te komen of het nu ‘fashion’ of ‘fact’ is.
Doelgroep
Neurologen, Specialisten oudergeneeskunde , Revalidatie artsen , Urologen , MS verpleegkundigen , Fysiotherapeuten ,
Oefentherapeuten , Ergotherapeuten , Psychologen , Maatschappelijk werkers , Logopedisten , Diëtisten
De MS Impact Profile (MSIP): een verlengde en verkorte versie
Abstract
Het is belangrijk om inzicht te krijgen in het ziekteverloop en de klachten van iemand met MS. Zo is de kans groter dat een (multidisciplinaire) behandeling aanslaat. De MSIP is een veel gebruikte vragenlijst, om alle problemen die iemand met MS ervaart in kaart te brengen. Toch kent deze vragenlijst een aantal tekortkomingen: aan de ene kant worden vragen gemist en aan de andere kant kost het invullen veel energie voor iemand met MS. Daarom hebben wetenschappers van Nieuw Unicum onderzocht hoe de vragenlijsten ingekort en tegelijk zo volledig mogelijk gemaakt kan worden. In deze presentatie worden de vragenlijsten en de resultaten van het onderzoek verder toegelicht.
Doelgroep
Neurologen , Specialisten oudergeneeskunde ,
Revalidatie artsen , Urologen , MS
verpleegkundigen , Fysiotherapeuten ,
Oefentherapeuten , Ergotherapeuten ,
Psychologen , Maatschappelijk werkers ,
Logopedisten , Diëtisten
MS en de verbinding met de omgeving
Abstract
In de praktijk, op een revalidatie poli, zien wij (2 maatschappelijk werkers) , revalidanten met MS regelmatig worstelen hoe ze omgaan met hun (directe) omgeving.
Communicatie, verwachtingen, erkenning en emoties spelen hierbij een belangrijke factor in de interactie met o.a. het werk, gezin, vrienden.
Tijdens deze interactieve bijeenkomst gaan wij met jullie in gesprek over wat je tegenkomt in de praktijk en hoe je mensen hierbij kan ondersteunen om de dialoog met hun omgeving te blijven houden.
Doelgroep
Maatschappelijk werkers
Darmproblemen en MS
Abstract
Darmproblemen bij patiënten met MS komen veelvuldig voor. Uit de literatuur blijkt tot wel 73%. Daarbij komt dat deze problemen een groot negatief effect kunnen hebben op de kwaliteit van leven. Patiënten vinden deze problemen echter vaak lastig bespreekbaar te maken. Bovendien zijn veel zorgverleners onvoldoende op de hoogte van de mogelijke problematiek en eventuele behandelopties.
In deze presentatie willen wij hier graag verbetering in brengen.
We gaan in op de fysiologie van de “gezonde darm” en daarna vooral op neurogene darmstoornissen. Wat is de definitie, wat zijn de oorzaken, de gevolgen en welke behandelopties zijn er.
Doelgroep
Neurologen , Specialisten oudergeneeskunde , Revalidatie artsen , Urologen , MS verpleegkundigen , Fysiotherapeuten, Oefentherapeuten , Ergotherapeuten , Psychologen , Maatschappelijk werkers , Logopedisten , Diëtisten
NPO nabespreking: samenwerking tussen psycholoog en ergotherapeut
Abstract
In deze parallelsessie wisselen wij graag met geïnteresseerde psychologen en ergotherapeuten van gedachten rondom het thema cognitie en het nabespreken van een neuropsychologisch onderzoek (NPO). De focus ligt hierbij op de samenwerking tussen de verschillende disciplines en de koppeling van gemeten resultaten op functieniveau en de ervaringen van de patiënt in het dagelijks handelen. We zullen onze (nieuwe) werkwijze met u delen en hopen u daarmee te
kunnen enthousiasmeren om ook zelf na te denken over nieuwe kansen binnen uw organisatie omtrent dit onderwerp.
Doelgroep
Ergotherapeuten , Psychologen
LIMS-onderzoek en leefstijlprogramma "Leef! met MS"
Abstract
Er is veel vraag vanuit patiënten en behandelaren naar wetenschappelijk bewijs voor het effect van leefstijlinterventies bij MS. Veel gestelde vragen vanuit patiënten zijn: “Wat kan ik zelf aan mijn MS doen? Is het nuttig om bepaalde diëten volgen of andere leefstijlaanpassingen door te voeren?” Hier willen het MS Centrum Amsterdam, Voeding Leeft en het Nationaal MS Fonds graag antwoord op geven.
Samen zijn we hierdoor het LIMS (‘Leefstijlinterventie voor mensen met MS’) onderzoek gestart waarin we het effect van het leefstijlprogramma ‘Leef! met MS’ onderzoeken. ‘Leef! met MS’ is een online, multicomponenten leefstijlprogramma van Voeding Leeft dat steunt op vier pijlers: voeding (grotendeels gebaseerd op het mediterrane dieet), slaap, beweging en ontspanning. Op dit moment nemen al ruim 600 patiënten deel aan dit leefstijlprogramma en het bijbehorende
wetenschappelijke onderzoek. Deze patiënten volgen wij ruim 2 jaar en op gezette tijden voeren we metingen uit.
Tijdens de presentatie laten we jullie kennismaken met dit leefstijlprogramma. We nemen je mee in de vier pijlers door middel van kennis, ervaren en doen. Een van de belangrijkste principes van Voeding Leeft!
Ook bespreken we het huidige wetenschappelijke bewijs voor leefstijlaanpassingen bij MS. Er zijn aanwijzingen dat voedingsaanpassingen en fysieke activiteit een positief effect hebben op de MS- gerelateerde vermoeidheid en neurologische invaliditeit. Er zijn bovendien aanwijzingen dat andere leefstijlfactoren, waaronder fysieke activiteit, ontspanning en een gezond slaappatroon, een positief effect hebben op de gezondheid van mensen met MS. Tijdens deze presentatie wordt
een overzicht gegeven van wat er nu bekend is over leefstijl bij MS en wordt uitleg gegeven over het LIMS onderzoek.
Doelgroep
Neurologen, Revalidatie artsen, MS verpleegkundigen , Fysiotherapeuten, Oefentherapeuten, Ergotherapeuten, Psychologen, Maatschappelijk werkers, Diëtisten.
In en outs van medicinale cannabis
Abstract
In de presentatie wordt een overzicht gegeven van medicinale wiet. Wat is het, hoe werkt het, hoe wordt het gemaakt, welke mogelijkheden zijn er en wat kan je ervan verwachten als je het gaat gebruiken. Is medicinale wiet hét alternatief voor de pijnstillers en slaapmiddelen van Big Pharma in MS?
Doelgroep
Neurologen , Revalidatie artsen , MS verpleegkundigen , Fysiotherapeuten
Mogelijkheden, indicaties en aanvraag hulphond bij MS
Abstract
Vanuit KNGF Geleidehonden zijn we aanwezig bij dit symposium om te kunnen informeren over de (on)mogelijkheden van een assistentiehond.
We diepen hierin uit wat een hond kan doen voor uw cliënt en aan welke voorwaarden iemand moet voldoen om in aanmerking te komen. Daarbij vertellen we hoe een aanvraag richting de zorgverzekering in zijn werk gaat.
Marlouke Roos is instructeur assistentiehonden. Zij traint de honden en plaatst deze bij de mensen. Ook is zij betrokken bij het aanvraag traject en beoordeelt samen met haar collega’s of iemand in aanmerking komt voor een opgeleide hond.
Marloes Gerbrands werkt op de afdeling ‘aanvragen’, zij maakt onder andere de praktische indicaties voor de zorgverzekeraar. Ook Marloes is nauw betrokken bij de beoordeling van de aanvragen.
Doelgroep
Revalidatie artsen, MS verpleegkundigen, Fysiotherapeuten, Ergotherapeuten, Maatschappelijk werkers